ГоловнаСтаттіМікробні біоплівки: учбові відео для студентів

Мікробні біоплівки: учбові відео для студентів

Фільмографія Ютьюб — Youtube films on microbial biofilms

Біоплівкам в Інтернеті присвячено багато АНГЛОМОВНИХ фільмів. Ми рекомендуємо почати саме з цього, з простою та виразною англійською мовою — базовий фільм 1. Показано, як мікроби пливуть у потоці води та прикріплюються до поверхні, потім утворюється мікробна бляшка, населена різними мікробами, які формують свій МІКРОКОСМ — середовище проживання, де кожен виконує свої спеціалізовані функції.

У фільмі 2 увага сфокусована на взаємодії плівок із середовищем ...

24.05.2018
Поділитись:
Мікробні біоплівки: учбові відео для студентів

А фільм 3 розповідає, чому Ксиліт і Мікробні біоплівки існують разом. Саме той самий Ксиліт, який в стоматології застосовують як підсолоджувач.

І нарешті, фільм-презентація:

Наука контролю біоплівка за допомогою антимікробних засобів — дивитись тут.

Ця презентація обговорює фундаментальні фізичні, хімічні та біологічні поняття, які важливі для розуміння способів контролю шкідливих біоплівок. Розглянуто чотири явища, які визначають ефективність дії антимікробних агентів проти біоплівки:

  1. Дифузія
  2. Гідродинаміка
  3. Фізіологія
  4. Генетична основа толерантності біоплівки.

Безпосереднє мікроскопічне спостереження легкості дифузії мічених флуоресцентом антибіотиків всередину біоплівки різко контрастує з «безпорадністю» перекису водню H2O2 (щодо інактивації мікробів), який має набагато менші за розміром молекули. Ці, здавалося б, парадоксальні результати можна пояснити тим, що для проникнення антимікробних препаратів у біоплівку потрібно дотримуватися балансу між швидкістю реакції та дифузії. Покадрові зображення біоплівок, які обробили антимікробними засобами, показують, що в багатьох випадках ці процедури не усувають біоплівку. У тих випадках, коли видалення спостерігається, ясно видно, що сили, що викликані протічною рідиною, є важливим компонентом процесу видалення. Градієнти концентрацій кисню і концентрації поживних речовин всередині біоплівки призводять до появи стратифікованих (тобто пошарових) моделей анаболічної активності біоплівки. Наприклад, мікроелектродна технологія демонструє наявність безкисневих ніш у біоплівці, які зазнали впливу аерованого середовища. Методи фарбування показують, що в одній біоплівці в різних просторових нішах одночасно можуть перебувати клітини, які розвиваються, живляться і «сплять».

Якщо ви бажаєте отримувати цікаву інформацію про новини, акції та подарункам, пройдіть реєстрацію, будь ласка
Завантажувати файли можуть тільки зареєстровані користувачі. Будь ласка, зареєструйтеся або увійдіть на сайт під своїм акаунтом