ГоловнаСтатті ЯК ПЕРЕЖИТИ ЕПІДЕМІЮ КОРОНАВІРУСУ - ЧАСТИНА ПЕРША

ЯК ПЕРЕЖИТИ ЕПІДЕМІЮ КОРОНАВІРУСУ - ЧАСТИНА ПЕРША

ЯК ПЕРЕЖИТИ ЕПІДЕМІЮ КОРОНАВІРУСУ: ПРОСТІ ПОБУТОВІ ПОРАДИ І ВІДПОВІДІ НА НАЙПОШИРЕНІШІ ПИТАННЯ (унікальна стаття від нашого мікробіолога)

В останні тижні світ немов зійшов з розуму, в паніці закривають державні кордони, країни одна за одною оголошують надзвичайний стан, вже майже чверть населення планети сидить на карантині. Щоб допомогти вам не потонути в морі інформації, що надходить зараз з усіх боків, ми постаралися зібрати найважливіші факти, поради та рекомендації в одній статті.

 

1. Навіщо вводять карантин в країнах, де немає епідемії? Чи справді все так страшно?
На сьогоднішній день офіційна смертність від нового коронавируса (SARS-CoV-2 - це назва вірусу, COVID-19 - це назва (абревіатура) захворювання, яке він викликає) не перевищує 4%, і велика частина випадків доводиться на людей, що мають серйозні хронічні захворювання. Однак медики вважають, що реальна статистика зовсім інша. Більшість тих, що заразилися переносять хворобу безсимптомно або як звичайну застуду і не звертаються за медичною допомогою, не тестують на коронавірус, не отримують специфічного лікування, а просто одужують без наслідків. Якщо включити їх в загальне число випадків, то реальна смертність від COVID-19 виявиться значно нижче 1%. І доказ цьому ми можемо бачити вже зараз на прикладі країн з розвиненою системою охорони здоров'я. Наприклад, Німеччини - 12 387 підтверджених випадків захворювання, 28 смертей (інформація на 18.03.2020). Відсоток смертності 0,22%. Виникає питання, навіщо тоді оголошувати карантин, якщо смертність від COVID-19 нижче, ніж смертність від сезонного грипу?
Вся справа в тому, що приблизно 3-10% хворих вимагають госпіталізації. А це означає, що кожному такому хворому потрібно увагу лікаря, медсестри, санітарів, певний час роботи медичного обладнання, та й навіть банально - йому потрібна ліжко, палата, стійка під крапельницю. Якщо в країні захворіє 1000 чоловік, то такої допомоги потребуватиме приблизно сотня. Якщо одночасно захворіє мільйон, то станеться тотальний колапс системи охорони здоров'я, і ​​смертність від вірусу зросте багаторазово, тому що люди, які потребують допомоги, не встигатимуть її отримувати. Попутно зросте смертність від хронічних захворювань, гострих станів на кшталт апендициту або травм, оскільки всі сили докторів будуть кинуті на локалізацію епідемії, і всім іншим захворюванням буде приділятися набагато менше часу.
Тому введення профілактичних карантинних заходів більш ніж виправдано, і чим гірша ситуація в медицині в тій чи іншій країні, тим суворіше зараз повинен бути карантин.

21.03.2020
Поділитись:
 ЯК ПЕРЕЖИТИ ЕПІДЕМІЮ КОРОНАВІРУСУ - ЧАСТИНА ПЕРША

2. Чим запасатися?
Найстрашніше, що може статися, це масова істерія, яка змушує начебто розумних людей скуповувати п'ятирічні запаси туалетного паперу, сірників, солі і, зрозуміло, гречки, особливо якщо цю саму гречку в родині ніхто не їсть. У соцмережах активно публікують фотографії порожніх полиць в магазинах і божевільних черг до кас, де перед кожним покупцем стоїть по два візки, доверху забиті чим попало. З досвіду безлічі негативних соціальних подій останніх років, будь то революції, епідемії або масові заворушення, можна сміливо робити висновок, що нестача товарів першої необхідності в країнах, які раніше її не відчували, може загрожувати тільки в разі активних військових дій і тільки маленькому регіону, на якому вони проводяться. Глобально всьому світу туалетнобумажний голод і великий гречаний криза загрожувати не може.
Вже надходять повідомлення про те, що власники магазинів спеціально прибирають з полиць половину продукції, щоб створити видимість ажіотажу і змусити покупців розібрати нібито залишки. Ми живемо в епоху перевиробництва, тому не піддавайтеся загальній паніці. Навіть якщо ви дотримуєтеся суворої дієти за медичними або релігійно-філософським причин (непереносимість лактози, глютену, цукровий діабет, веганство, кошерне, халяльне харчування і т.д.), ймовірність того, що абсолютно всі дозволені вам продукти або їхні найближчі аналоги пропадуть з магазина більш ніж на добу (якщо їх разметут інші покупці), дорівнює нулю. Всі зниклі з полиць продукти з'являться знову. Тому єдиний вірний відповідь на питання, чому варто запастися про запас, - нічим!

3. Що купити в аптеці?
На даний момент НЕ ІСНУЄ ЖОДНОГО ПРЕПАРАТУ АБО РЕЧОВИНИ, для яких було б ДОВЕСТИ наявність прямого профілактичного або лікувального ефекту для COVID-19. Будь-які рекомендації, навіть випускаються щодо шанованими компаніями або організаціями, які клянуться, що саме їх препарат треба капати в ніс, вуха, очі, натирати їм п'яти або вживати всередину літрами, є маніпуляцією і спробою заробити гроші на хвилі ажіотажу. Можливо, незабаром ситуація зміниться, і лікування буде знайдено, але ймовірність того, що ліки з'явиться в аптеках в розпал епідемії, мінімальна. Проблема поширення коронавирусной інфекції знаходиться на контролі держави, тому ліки буде закуповуватися фіксованими партіями, які будуть поставлятися в лікарні, а не в аптеки.
Тому, раз ліків для профілактики і лікування немає, то в аптеці зараз стоїть поповнювати запаси препаратів тільки трьох категорій:
- Препарати, які повинні знаходитися в звичайній домашній аптечці цілий рік - аспірин, парацетамол, перекис водню, бинти, вата, активоване вугілля, валідол і т.д. Списки вмісту типової домашньої аптечки можна легко знайти в Інтернеті, і такий набір повинен бути вдома завжди.
- Препарати, які приймають члени вашої сім'ї для лікування хронічних захворювань - астми, гіпертонії, підвищеній кислотності і печії, цукрового діабету і т.д.
- Готові антисептики і маски, але тільки в тому випадку, якщо ціни на них адекватні.

4. Що робити, якщо в аптеці немає антисептиків?
Якщо готових антисептиків немає або ціни на них злетіли в кілька разів, зверніть увагу на препарати, які можуть їх замінити. В першу чергу це 96% спирт і будь-які спиртові настоянки, що продаються в аптеці - календули, ехінацеї, женьшеню, глоду. Також стане в нагоді перекис водню і розчин хлоргексидину. Якщо в аптеці взагалі нічого немає, то звичайна горілка теж підійде. Навіть деякі косметичні лосьйони, особливо призначені для обробки жирної шкіри або лікування вугрової хвороби, за складом нітрохи не поступаються спеціальним антисептиком для використання в клініках. Антисептик бажано застосовувати у вигляді спрею, а не лити на руки з баночки з широкою шийкою, в такому випадку 100 мл рідини одній людині вистачить мінімум на тиждень, навіть якщо він змушений багато контактувати із зовнішнім світом і постійно дезінфікувати руки. Враховуйте, що така ємність з антисептиком повинна бути у кожного члена сім'ї.

5. Чи потрібна маска і що робити, якщо маску ніде не купити?
Якщо ви здорові і боїтеся заразитися, то звичайна аптечна маска вам нічим не допоможе, вірус легко проникає крізь пористу тканину. До того ж, маска не захистить ваші очі. За останніми даними маска не тільки не захищає, а й навпаки підвищує ризик інфікування серед тих, хто не звик носити її постійно. Маска створює ілюзію захищеності, людина весь час машинально поправляє її (торкаючись брудними руками), що тільки погіршує ситуацію. До того ж, маску можна носити не більше двох годин, використовувати її повторно заборонено.
Якщо ви хворі, то маска захистить людей навколо від вірусу, який ви будете більш інтенсивно поширювати під час кашлю та чхання. З огляду на тривалий інкубаційний період при COVID-19 (до 14 днів) і вкрай високий відсоток безсимптомного протікання хвороби, носіння масок з способу самозахисту перетворюється в соціально відповідальна поведінка. Якщо у вашому регіоні епідемія, ви не можете знати напевно, здорові ви чи ні, тому маска на вашому обличчі - це турбота про оточуючих вас людей. Носіть її саме з цією думкою і не тіште себе надією, що маска захистить від вірусу вас.
Маску можна самостійно виготовити вдома з будь-якої тканини, багатошарової марлі або бинта. Зробіть маску так, щоб можна було відрізнити зовнішню і внутрішню сторону. При гострій необхідності повторного використання саморобні маски можна дезінфікувати кип'ятінням у звичайній воді не менше 10 хвилин або ретельно пропрасувати праскою на максимальній температурі і в режимі відпарювання. Поради по дезінфікуванню і повторному використанню масок суперечать рекомендаціям ВООЗ, однак в цих рекомендаціях нічого не сказано про те, як бути, якщо купити достатню кількість масок неможливо.

6. Як убезпечити свій будинок і членів сім'ї?                     Читати другу частину статті

Якщо ви бажаєте отримувати цікаву інформацію про новини, акції та подарункам, пройдіть реєстрацію, будь ласка
Завантажувати файли можуть тільки зареєстровані користувачі. Будь ласка, зареєструйтеся або увійдіть на сайт під своїм акаунтом