ГоловнаСтаттіДезінфікуючі засоби в стоматології

Дезінфікуючі засоби в стоматології

Дезінфікуючі засоби медичного призначення — це велика категорія препаратів, які призначені для боротьби з бактеріями та вірусами та використовуються в клініках регулярно. Однак серед цілого спектру універсальних дезінфікуючих препаратів для медицини є окрема група — дезінфікуючі засоби для стоматології. Виникає резонне запитання: навіщо вони потрібні? Чому для стоматології потрібні особливі препарати, і в чому їхня відмінність від універсальних засобів, які підходять і для медицини, і для косметології, і для багатьох інших галузей?

14.09.2019
Поділитись:
Дезінфікуючі засоби в стоматології

Перш за все, стоматологічна клініка має високе живильне середовище у порівнянні з іншими галузями медицини.

Відповідь на ці питання криється в особливості роботи лікаря-стоматолога та самої стоматологічної установки. Спробуємо перерахувати, які додаткові вимоги ставляться до дезінфектантів, що будуть використовуватися в стоматологічному кабінеті.

  • Дезінфікуючий засіб має володіти широким спектром впливу на мікроорганізми та віруси.

Пацієнти приходять у стоматологічний кабінет з різними патологіями, велика частина з них інфекційної природи. За день роботи лікаря через шланг слиновідсмоктувача проходять мільярди бактерій та вірусів, і велика частина з них — не міфічні, а реальні збудники захворювань.

  • Дезінфікуючий засіб має боротися не тільки з окремими збудниками, але й з біоплівками.

Велика кількість шлангів, в яких застоюється, або повільно рухається рідина, створює ідеальне середовище для розвитку біоплівок з патогенних бактерій та вірусів. Ці шланги неможливо прочистити зсередини механічно, тому засоби для дезінфекції таких шлангів повинні відривати біоплівки від поверхні та запобігати прикріпленню нових бактерій.

  • Дезінфікуючий засіб має бути безпечним для людини.

Безліч препаратів для дезінфекції мають навіть аерозольну токсичність, не кажучи вже про шкідливий ефект при попаданні в ротову порожнину. Усі засоби для дезінфекції системи аспірації та подачі води у стоматологічній установці повинні бути нетоксичними та пройти велику кількість випробувань у такому середовищі, оскільки не можна виключати ймовірності, що речовина випадково потрапить в рот пацієнтові.

  • Дезінфікуючий засіб не повинен пошкоджувати стоматологічне обладнання або оброблювані поверхні.

Система шлангів складається з різних компонентів, у ній метал поєднується з пластиком, полімерами, гумою... Препарат для дезінфекції повинен бути з нейтральним pH і неагресивний за структурою, щоб не руйнувати жоден з матеріалів, з якими він стикається.

  • Дезінфікуючий засіб має бути зручним для лікаря та персоналу за способом використання та часу дії.

Час безцінний. Час працівника стоматологічної клініки — особливо. Спеціаліст-медик не може витрачати часу в очікуванні експозиції дезінфікуючого засобу. У лікаря немає навіть зайвих десяти хвилин, які потрібно підлаштовувати під дію препаратів. Препарати для стоматології повинні підлаштовуватися під темп роботи клініки та її співробітників, а не навпаки.

Виходить, що до дезінфікуючих препаратів для стоматології ставиться цілий ряд вимог, які характерні тільки для цієї галузі медицини. Не всі виробники приділяють увагу сфері використання препаратів. Коли ви стоїте перед вибором, яким препаратам надати перевагу, ми радимо звернути увагу на наступні важливі параметри:

- Чи досліджено засіб в умовах стоматологічного кабінету? Чи є підтвердження тому, що препарат випробуваний у стоматологічному середовищі.

- Якщо препарат був протестований на конкретних вірусах і бактеріях, то чи це реальні клінічні збудники чи так звані «тест-культури»? Річ у тім, що в лабораторіях є ізольовані штами бактерій та вірусів, які використовуються десятки років і вважаються «золотим стандартом». Але в нашому світі стрімко зростаючої стійкості мікроорганізмів до антибіотиків і будь-яких дезінфікуючих агентів, бактерії та віруси, які зустрічаються в клініці, можуть значно відрізнятися від лабораторних. І препарат, що прекрасно працює в лабораторії, у клініці не дасть такого результату.

- Чи був препарат протестований у вашій країні? Як ми знаємо, вимоги до якості водопровідної води, чистоти повітря, норм вихлопів і багато чого іншого істотно відрізняються в кожному регіоні. Тому, якщо канадський виробник пише, що крапля його засобу дезінфікує літр водопровідної води, то запитайте себе, літр якої води він дезінфікує: канадської чи, наприклад, української?

- Схеми дезінфекції вказані з урахуванням особливостей і потреб стоматологічного кабінету? Чи зможете ви самостійно адаптувати їх під свою роботу, якщо ваш графік або інші обставини відрізняються від стандартних?

Ось простий приклад: є препарат для дезінфекції системи аспірації BIOBREEZE-HF/EZMEDIX, в інструкції до якого є протоколи регулярної дезінфекції, але немає, наприклад, прописаної інструкції, як бути в ситуації, якщо очищення системи аспірації не проводилося тривалий час, або якщо стоматологічна установка певний період не використовувалася. Виробники не можуть вказати всі варіанти використання. Навряд чи ви самі будете адаптувати схему дезінфекції самостійно, швидше за все звернетеся до фахівців.

Вибір засобів для дезінфекції стоматологічного кабінету — це дійсно складне завдання. Але вибір і придбання — це тільки десята частина справи. Навіть найвідповідальніший виробник не зробить за вас основну роботу з дезінфекції, не пояснить співробітникам вашої клініки, чому так важливо дотримуватися інструкцій. Виробник не зможе вказати в інструкції, в якому кабінеті вашої клініки вам варто використовувати дезінфікувальні засоби частіше, тому що тільки ви можете оцінити, де буває більше пацієнтів, де вище бактеріальне та вірусне навантаження. Ваші головні помічники в оцінці якості роботи дезінфікуючих засобів — це регулярні змиви з різних вузлів, які проводять незалежні лабораторії або уповноважені органи.

Консультуйтеся з експертами в області дезінфектології та задавайте виробнику дезінфектантів усі ваші запитання. Ну і, звичайно, дотримуйтесь протоколів дезінфекції, і тоді ніякі бактерії та віруси вашій клініці не страшні!

Увага! Засіб BIO BREEZE-HF (аспірація) призначений для регулярного використання, як вказано в інструкції з використання. Внесення змін до методу використання викликає активність вірусів і мікроорганізмів, пінистість при використанні в системі аспірації та анулює відповідальність постачальника цього продукту.

 

Отримати консультацію фахівця виробника з питань використання або придбання дезінфікуючих засобів можливо за телефонами (068) 501-60-34 (Viber) ;  (099) 501-60-36

Якщо ви бажаєте отримувати цікаву інформацію про новини, акції та подарункам, пройдіть реєстрацію, будь ласка
Завантажувати файли можуть тільки зареєстровані користувачі. Будь ласка, зареєструйтеся або увійдіть на сайт під своїм акаунтом