ГоловнаСтаттіМікробіологічне забруднення у стоматологічному кабінеті

Мікробіологічне забруднення у стоматологічному кабінеті

 

Мікробіологічне забруднення та тип патогенів, які зустрічаються у стоматологічному кабінеті, прямо залежать від поверхні чи певного вузла, з чим пов’язана різниця у рекомендаціях щодо часу експозиції та способу використання препаратів для дезінфекції.

03.04.2019
Поділитись:
Мікробіологічне забруднення у стоматологічному кабінеті

Ще одним важливим параметром, що оцінюється при створенні рекомендацій щодо застосування препаратів для дезінфекції, є найбільш ймовірна форма існування мікроорганізмів в конкретних вузлах – вільна чи у складі біоплівки. Утворення біоплівок дозволяє мікроорганізмам міцно прикріпитися до поверхні, мінімізувати негативний вплив навколишнього середовища (несприйнятливий рН, наявність агресивних речовин, недостатня кількість харчових елементів), але й значно ускладнює процес дезінфекції та потребує зміни хімічного складу дезінфікуючих препаратів. Біоплівки  можуть утворюватися на будь-яких твердих поверхнях за 4-48 годин, в залежності від умов. Вони можуть мати в своєму складі не лише бактерій, але й віруси, мікроскопічні грибки та навіть водорості.

Нижче представлений найбільш ймовірний склад мікробіологічного забруднення стоматологічного кабінету в різних зонах.

Стоматологічна установка

Стоматологічна установка має три основні вузли, які накопичують в собі різні групи мікроорганізмів, в залежності від умов, що в них підтримується.

  1. Система аспірації – основний, найбільш небезпечний та найбільш інфікований вузол. Слиновідсмоктувач забирає з порожнини рота пацієнта весь біологічний матеріал, включаючи слину, кров, а також залишки уражених частин зуба, що лікується, зубний наліт, вміст інфікованих каналів тощо.  Більшість мікроорганізмів, що знаходяться в системі аспірації, відносяться до «абсолютних» патогенів, які, на відміну від умовно патогенних, не теоретично здатні викликати патологічний процес в організмі людини, а вже фактично його створили, у зв’язку із чим пацієнт і звернувся до лікаря. Система аспірації підтримує найкращі умови для розвитку всіх патогенних для людини мікроорганізмів, оскільки певний час зберігає біологічні відходи при температурі вище за температуру у приміщенні, насичує шланги повноцінним харчуванням для більшості патогенних бактерій (слина та кров), а також, за рахунок повільного току рідини, дозволяє бактеріям міцно прикріпитися до стінок шлангів та утворити шар біоплівки.  Система аспірації може містити в собі бактеріальні збудники більшості інфекційних захворювань людини, зокрема представників  Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Hemophilus influenzaeKlebsiella spp.Escherichia coli, Helicobacter pyloriSalmonella spp., Candida albicans, збудник туберкульозу Mycobacterium tuberculosis та ін., а також безліч вірусів - поліомієліту, гепатитів А, В і С, ВІЛ, грипу, парагрипу, SARS,  аденовіруси, ентеровіруси, риновіруси, коронавіруси, ротавіруси.

Слід окремо зауважити, що більшість вірусів, які чутливі до умов навколишнього середовища та швидко гинуть на відкритому повітрі (ВІЛ, гепатити А, В, С, вірус поліомієліту), в системі аспірації знаходяться всередині слини та крові, а отже захищені та можуть виживати значно довше.

До системи аспірації, за розповсюдженням патогенних мікроорганізмів, слід також віднести і плювальницю, яка слабо відрізняється за санітарними показниками від шлангів.

  1. Система подачі води

Система подачі води, на перший погляд, повинна мати значно менше мікробне навантаження,  адже не концентрує в собі інфіковані біологічні відходи та зазвичай заправляється дистильованою водою.  Дана система виглядає настільки безпечною, що більшість працівників стоматологічного кабінету не вважають за потрібне використовувати дезінфекційні засоби для її промивки, зливати воду на ніч та стерилізувати шланги. Але зазвичай через певний час експлуатації від води починає недобре пахнути.  Виявляється, навіть в дистильованій воді значна кількість бактерій, грибків,  вірусів і мікроскопічних водоростів може виживати, утворювати біоплівки вздовж трубок та досить інтенсивно розмножуватись.   В середині системи подачі води тривалий час зберігаються віруси грипу, аденовіруси, ротавіруси, Pseudomonas spp., Clostridium spp., деякі види грибків, збудників дерматофітій, а також найбільш відомий для вологого середовища патоген, Legionella.

  1. Пилосос

Пилосос, як і система аспірації, збирає та накопичує інфікований біологічний матеріал, але у меншій кількості. Разом з пилом та сухими біологічними залишками в шланги пилососу потрапляє певна кількість рідини, що залишається у повітрі у вигляді мікрокрапель під час роботи стоматологічної установки. Цієї кількості рідини достатньо для формування ідеального середовища для розвитку всіх видів мікроскопічних грибків та спорових бактерій, які легко переміщуються із током повітря. Найбільш типові представники - Aspergillus spp., Penicillum spp., Candida albicansTrichophyton spp., Epidermophyton spp., Bacillus spp., віруси, що передаються повітряно-крапельним та фекально-оральним шляхом, такі як віруси грипу, парагрипу, аденавіруси, гепатит А, риновіруси, збудники легеневих інфекцій, бронхітів тощо. 

 

Різні поверхні стоматологічного кабінету

  1. Поверхня стоматологічної установки та меблі в робочій зоні лікаря.

Під час роботи бор-машини за рахунок подачі води під напором виникають мікрокраплі, які за вагою та аеродинамічними характеристиками дуже схожі на пил. Вони так само можуть здійматися догори, рухатися під впливом повітря та поступово осідати на поверхні. Така хмаринка мікрокрапель, яка фактично виходить з ротової порожнини пацієнта, несе в собі всі мікроорганізми, які знаходились в слині та в ураженій області зуба, де працює бор-машина. Це Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Hemophilus influenzaeKlebsiella spp.Escherichia coli, Helicobacter pyloriSalmonella spp., Candida albicans, збудник туберкульозу Mycobacterium tuberculosis та інші бактерії. Але найбільша загроза від утворення хмаринки мікрокрапель полягає у поширенні вірусів, які передаються повітряно-крапельним шляхом та фекально-оральним шляхом, такі як віруси грипу, парагрипу, аденавіруси, ентеровіруси, гепатит А, риновіруси, збудники легеневих інфекцій, бронхітів тощо, Ці мікрокраплі, осідаючи з повітря, можуть напряму потрапити на шкіру та слизові оболонки лікаря, а також обов’язково потраплять на все обладнання в зоні 1-1,5 метрів від стоматологічної установки.  Окрім розповсюдження патогенів, бор-машина та система водопостачання на її головку створює сприятливі умови для довгого виживання бактерій та вірусів у навколишньому середовищі за рахунок збільшення вологості повітря та утворення тонкого мікрошару рідини на поверхнях обладнання.

  1. Стіни та меблі поза робочою зоною лікаря

Стіни та меблі, що знаходяться на відстані більше ніж 1,5 метри від стоматологічної установки, зазвичай менше забруднені. За спектром патогенів ці поверхні нічим не відрізняються від обладнання у робочій зоні лікаря, але концентрація збудників набагато менша. Але і увагу до цих поверхонь приділяють менше, тому є ризик, що бактерії будуть знаходити захищені від зони дії ультрафіолетової лампи поверхні та утворювати на них біоплівки, які, розвиваючись, стануть окремим джерелом інфекції в кабінеті.

  1. Зона вікон, центрального опалення

Вікна та підвіконня – це окрема зона стоматологічного кабінету, яка, окрім вже існуючих всередині патогенів, може додати нові – з навколишнього середовища. Найчастіше з током повітря з вулиці може принести патогенні бактерії, що утворюють спори, а отже і пристосовані до такого способу переміщення. Це значна кількість видів умовно патогенних бактерій роду Bacillus, а також більшість представників мікроскопічних грибів – Aspergillus spp., Penicillum spp., та ін. Ці мікроорганізми, потрапляючи в стоматологічний кабінет, можуть рухатись із повітрям, осідати на поверхні, що розташовані близько до вікна, та приймати участь у формуванні нових біоплівок, або поповнювати вже існуючі.

Мікробіологічна безпечність зони центрального опалення напряму залежить від температури батареї. Температура 60°С та вище смертельна для більшості вірусів та бактерій, більше того, підсушене навколо батареї повітря теж буде не на користь мікроорганізмом, тому гарячі батареї можуть певним чином стерилізувати повітря навколо себе. Але ледь теплі батареї мають прямо протилежний вплив, оскільки вони будуть виконувати роль термостату та підтримувати температуру, максимально комфортну для швидкого розвитку більшості патогенних для людини мікроорганізмів.

 

 

 

Якщо ви бажаєте отримувати цікаву інформацію про новини, акції та подарункам, пройдіть реєстрацію, будь ласка
Завантажувати файли можуть тільки зареєстровані користувачі. Будь ласка, зареєструйтеся або увійдіть на сайт під своїм акаунтом