ГоловнаСтаттіAQUAStab не застосовуєте? Тоді ваша праця нанівець — адже ризик зараження значний

AQUAStab не застосовуєте? Тоді ваша праця нанівець — адже ризик зараження значний

Біоплівки були завжди. Тільки ми цього не знали.

Але ж добре жили! Спокійно!

Правда, НЕ ВСІ та НЕ ДОВГО

Стерилізацією інструментарію і дезінфекцією стоматологи займалися завжди. І не сумнівалися в її необхідності. Швидше, сумнівалися в їх ефективності. Адже при випробуваннях і розробці дезінфектантів результати на практиці часто відрізнялися від отриманих в лабораторії. Але лише останнім часом нам пояснили «Чому», і тепер не втомлюються повторювати, що вся справа — в біоплівках.

24.05.2018
Поділитись:
AQUAStab не застосовуєте? Тоді ваша праця нанівець — адже ризик зараження значний

Мікроорганізми в біоплівці в 1000-1500 разів стійкіші до антибіотиків, ніж у їх планктонних станах (planktonic state). ЦЕ ФАКТ! Механізми цього збільшення резистентності відрізняються залежно від виду мікроорганізмів, від типу антибіотиків і біоплівок, які ростуть в різних середовищах існування. Ця стійкість до антибіотиків у бактерій, як встановлено, залежить від ряду факторів: їх стану харчування, швидкості росту, температури, рН та попереднього впливу на них різних за своєю природою та ефективністю антимікробних агентів. Все це детально пояснюється студентам (правда, за кордоном) у фільмах, які можна завантажити з Youtube або у нас тут.

biofilm

Іншим важливим феноменом є уповільнення темпів зростання різних видів бактерій в біоплівках (проходить через 4 стадії). Це робить їх менш чутливими до бактерицидних антибіотиків і хімічних дезінфектантів. Біоплівкова матриця складається з полісахаридів і БІЛКІВ і може протистояти проникненню антибіотиків і хімічних речовин всередину, крізь захисну оболонку біоплівки. Багато сильних (або просто електрично-заряджених) молекул антибіотиків, а також хімічних агентів, що володіють високою реакційною здатністю,  можуть ПРОСТО НЕ ПОТРАПИТИ до глибших зон біоплівки, яка діє я іонообмінник, не пропускаючи такі молекули з розчину в глибину біоплівки.

Динаміка розвитку біоплівок у стоматологічній установці

Також у межах біоплівки виявлені «суперстійкі» бактерії, вони мають «клітинні насоси», які можуть видавлювати антимікробні агенти з клітини. Оскільки ці молекулярні насоси викидають молекули антибіотиків за зовнішні мембрани клітин, цей процес забезпечує захист від антибіотиків, які націлені на придушення синтезу клітинної стінки. Вищевказані спостереження також мають вирішальне значення для використання протимікробних препаратів при лікуванні біоплівково-асоційованих інфекцій.

Дентальні біоплівкові інфекції

Захворювання пародонту — це інфекція, що викликана мікроорганізмами, які колонізують поверхню зуба на рівні ясна або під нижнім ясенним краєм. У той час як ці інфекції мають багато спільних властивостей з іншими, вони, однак, володіють й унікальними властивостями, що виникають через специфіку процесу колонізації та природи того оточення, в якому вони знаходяться. У статті журналу «Періодонтологіі» Periodontology, 2000 (див. Малюнок з таблицею 1) представлено початковий виклад проблематики всього чотирьох найбільш поширених категорій бактеріальних інфекційних захворювань. Ці захворювання, як правило, викликаються екзогенними (зовнішніми для організму) агентами, характеризуються швидким початком стадії колонізації та формування зрілої біоплівки протягом декількох днів (до тижня). Джерелом таких патогенних організмів часто буває заражений ними інший індивідуум, який страждає подібним захворюванням (у будь-якій формі).

Як уникнути такого перехресного зараження? Тільки за допомогою дезінфекції матеріалів і устаткування. У цьому сенсі AQUAStab +, що заливається на ніч у шланги, показує максимальну надійність та ефективність (див. наші дослідження тут)

Стоматологічна Вікіпедія присвячує розбору цього явища окрему статтю.

Рис 2. Стаття «Складність терапевтичних завдань в разі дентальних біоплівок», Periodontology, 2000.

Якщо ви бажаєте отримувати цікаву інформацію про новини, акції та подарункам, пройдіть реєстрацію, будь ласка
Завантажувати файли можуть тільки зареєстровані користувачі. Будь ласка, зареєструйтеся або увійдіть на сайт під своїм акаунтом