ГоловнаСтаттіПотенційне перехресне зараження, до якого може призвести зворотний потік у лініях систем аспірації

Потенційне перехресне зараження, до якого може призвести зворотний потік у лініях систем аспірації

Зворотний потік у лініях всмоктування низького об'єму може призвести до потенційного перехресного зараження.

Дослідження підтверджують, що, виявляється, існує ймовірність перехресного зараження через слиновідсмоктувач (в системах з малим об'ємом). Зазвичай пацієнти притискають губами наконечник малооб'ємного слиновідсмоктувача і «спльовують», що допомагає їм позбутися від зайвої слини в роті. Притискання губами наконечника слиновідсмоктувача, ймовірно, може призвести до зниження тиску у вакуумній лінії. Це, у свою чергу, може стати причиною зворотного потоку попередньо викачаної рідини, яка навіть може досягти рота пацієнта.

13.02.2018
Поділитись:
Потенційне перехресне зараження, до якого може призвести зворотний потік у лініях систем аспірації

Вперше дослідження такого «зворотного потоку» проводилися в 1993 році. Малооб'ємні слиновідсмоктувачі системи стоматологічних установок були дезінфіковані, потім у лінію слиновідсмоктувача з прозорим пластиковим наконечником подавався розчин червоного кольору. Кожен учасник експерименту притискав губами наконечник, а експериментатори спостерігали за наконечником, щоб визначити наявність червоного пігменту в рідини, що повертається з вакуумної лінії. Потім піддослідний спльовував слину на білу тканину, щоб визначити наявність червоного пігменту в роті. Дослідження проводилося 97 раз на 15 стоматологічних установках у дев'яти різних клініках.

Результати дослідження показали, що зворотний потік рідини в системі може досягти рота пацієнта приблизно у 21% випадків, коли пацієнти притискаю наконечник слиновідсмоктувача губами.

Результати цього ж дослідження підтвердили припущення, що разом з рідиною з малооб'ємної вакуумної лінії в рот можуть потрапити мікроорганізми. Частина вакуумних ліній була промита водою, яку потім проаналізували на присутність бактерій. Усі перевірені лінії були інфіковані колонієтворними бактеріями в кількості від 46 до 200 000 одиниць на порцію.

Дослідники також визначили, що 91% з 117 стоматологічних кабінетів інструктували своїх пацієнтів притискати наконечник слиновідсмоктувача. Крім того, дослідники відзначили, що тільки 23% кабінетів ополіскують або дезінфікують вакуумні лінії між прийманнями пацієнтів.

Попередні результати другого дослідження були представлені в 1995 році. У цьому дослідженні використовувалися загальні високооб'ємні вакуумні лінії одночасно з малооб'ємним слиновідсмоктувачем. Піддослідні притискали губами наконечники слиновідсмоктувача, а дослідники вимірювали тиск вакуумної лінії, використовуючи прозорі трубки, щоб спостерігати за рухом рідини всередині трубок.

Притискання губами наконечника слиновідсмоктувача та одночасне використання відсмоктувача високої продуктивності знижувало тиск у вакуумних лініях загальної системи, викликаючи в них зворотний рух рідини.

Дослідники прийшли до висновку, що «зворотний потік рідини є прямим наслідком зниження тиску, в разі одночасного використання слиновідсмоктувача та загальних високооб'ємних вакуумних ліній». Вони також повідомили, що «для зниження ризику виникнення явища зворотного потоку, а отже і перехресного зараження, може знадобитися пристрій, що вирівнює тиск в лініях системи».

Грунтуючись на цих дослідженнях і особистому спілкуванні з виробниками стоматологічного обладнання (які підтверджують, що такий тип зворотного потоку дійсно може виникнути), можна зробити висновок, що виявлений «новий» вид потенційного перехресного зараження.

Звичайно ж, поки не було зареєстрованих випадків поширення хвороб або інфекцій порожнини рота, викликаних цим технічним недоліком. Однак бактерії, присутні у малооб'ємних вакуумних лініях, можуть потрапляти в рідину. Заражена лінія може контактувати з ротовою порожниною пацієнта, якщо тиск всмоктувальної лінії знижується.

Для уникнення зараження за допомогою всмоктувальних ліній:
1) Не використовуйте малооб'ємні лінії, краще довіртеся вакуумним лініям з великим об'ємом, в яких зворотних потоків не виявлено.

2) Не інструктуйте пацієнтів притискати губами наконечник слиновідсмоктувача.

3) Не використовуйте слиновідсмоктувач одночасно з відсмоктувачем високої продуктивності загальної системи. Не завжди можливо контролювати використання загальної високопродуктивної системи відсмоктування іншими операційними у клініці.

4) Дезінфікуйте та ретельно ополіскуйте вакуумні лінії між прийманням пацієнтів.

1 січня 1996 р.

Кріс Міллер, кандидат наук, директор з досліджень і послуг в області інфекційного контролю, професор мікробіології ротової порожнини Університету Індіани.

Якщо ви бажаєте отримувати цікаву інформацію про новини, акції та подарункам, пройдіть реєстрацію, будь ласка
Завантажувати файли можуть тільки зареєстровані користувачі. Будь ласка, зареєструйтеся або увійдіть на сайт під своїм акаунтом