ГоловнаСтатті"Чоловічі" та "жіночі" ефірні олії в стоматології та їх вплив на здоров'я

"Чоловічі" та "жіночі" ефірні олії в стоматології та їх вплив на здоров'я

Будь-який фахівець з ароматерапії або продажу духів пояснить об'єктивність розподілу ароматів на «чоловічі» та «жіночі». Виявляється, що такий розподіл має сенс і для стоматології, коли мова заходить про ополіскувачі та зубні пасти. І пов'язаний він з гормональною системою пацієнтів.

Ендокринні руйнівники

Що таке «ендокринні руйнівники» (Endocrine disruptors)? І чому про них варто думати СПРАВЖНІМ стоматологам?

Ендокринні руйнівники — це природні сполуки або синтетичні хімічні речовини, які можуть вплинути (прямо або опосередковано) на вироблення або активність гормонів ендокринної системи, що може призвести до несприятливих наслідків для здоров'я. Ефірні олії деяких рослин (що часто використовують в ополіскувачах для рота, зубних пастах, ароматизаторах) можуть бути ендокринними руйнівниками, якщо вони викликають дисбаланс у виробленні людських естрогенів і андрогенів.

13.02.2018
Поділитись:

«Результати наших лабораторних досліджень підтверджують, що чисті екстракти ефірних олій лаванди та чайного дерева можуть імітувати дії естрогенів і прямо (або опосередковано) інгібують дію андрогенів», — заявив доктор Корах у своєму скандально-знаменитому дослідженні у 2007 р. «Ця комбінаторна активність робить їх унікальними ендокринними руйнівниками» (див. статтю — читати).
Останнім часом пристрасті вщухли, та сьогодні (2017 р) вважається, що параноя, пов'язана з цими дослідженнями, дещо перебільшена (читати).
По-перше, при високих концентраціях естрогенна активність була також виявлена ​​для компонентів, що входять до складу інших ефірних олій — цитраль (гераніаль і нераль), гераніол, нерол і трансанетол, в той час як евгенол продемонстрував антиестрогенну активність. З метою виявлення можливих механізмів взаємодії гераніалю, нералю, гераніолу, неролу та евгенолу з ліганд-зв'язувальним доменом естрогену альфа-рецептора, були проведені молекулярні дослідження з використанням комп'ютерної програми HyperChem. Цитраль, гераніол, нерол і евгенол змогли змістити [3Н] 17-естрадіол з ізольованих альфа- і бета-людських рецепторів естрогену, але жодне з цих сполук не показало естрогенної або антиестрогенної активності в експерименті на естроген-чуттєвих лініях клітин людини.
По-друге, були досліджені естрогенні ефекти цитралю і гераниолу на мишах з видаленими яєчниками — в природних умовах. Ці сполуки не виявляли здатності стимулювати характерні естрогенні реакції гіпертрофії матки або гострого збільшення проникності судин матки у мишей (читати).

Тому склад ополіскувачів Be Fresh for MEN і for WOMEN відрізняється (олії-компоненти наведені в таблиці на сторінці BE FRESH)

Не тільки ефірні олії впливають на гормональний статус

Втім, ці речовини — окремий випадок з великого класу речовин — фітоестрогенів. До них відносять нестероїдні рослинні сполуки, які в організмі людини можуть діяти не тільки як естрогени, але і як антиестрогени. Ці рослинні речовини здатні зв'язуватися з такими ж рецепторами (особливими білковими структурами на поверхні клітин), що й естрогени. Але дія фітоестрогенів набагато слабша (приблизно в 500-1000 разів). Так, при низькому рівні естрогенів, фітоестрогени зв'язуються з незайнятими рецепторами. А при високому рівні естрогенів, фітоестрогени починають конкурувати зі справжніми естрогенами та, займаючи рецептори, мають андрогенну дію. Класичним прикладом гормонального впливу фітоестрогенів на ссавців стала «Конюшинова хвороба», яка трапляється в овець та інших пасовищних тварин. Вперше цю хворобу описали в 40-х роках XX століття в Австралії. Фермери помітили, що в овець, що харчуються переважно конюшиною виду Trifolium subterraneum, часто виникає безпліддя та інші порушення репродуктивної функції. З'ясувалося, що винні в цьому ізофлавони, які впливають на овець як гормони.

Відомі кілька класів речовин, які, хоча і не є стероїдними гормонами (на відміну від справжніх естрогенів), можуть діяти як слабкі естрогени і антиестрогени. Це, перш за все, ізофлавони, куместани та лігнани. До фітоестрогенів відносять також і мікоестрогени, які виробляють грибки, що паразитують на рослинах. Усі ці речовини мають одну характерну особливість — вони схожі за своєю структурою на 17-бета-естрадіол, один з основних статевих гормонів жіночого організму (див. Докладніше)

Якщо ви бажаєте отримувати цікаву інформацію про новини, акції та подарункам, пройдіть реєстрацію, будь ласка
Завантажувати файли можуть тільки зареєстровані користувачі. Будь ласка, зареєструйтеся або увійдіть на сайт під своїм акаунтом